Pátranie po pôvode čipsov vedie k Georgeovi Crumovi, šéfkuchárovi
indiánskeho a afroamerického pôvodu, ktorý pracoval v reštaurácii Moon's
Lake House v meste Saratoga Springs v štáte New York.
Vo štvrtok 24. augusta uplynie 170 rokov, odkedy George Crum po prvý
raz svojmu hosťovi ponúkol tenké a vyprážané zemiakové čipsy.
Ako sa traduje, zemiakový lupienok údajne vznikol, keď vyberavý zákazník
Cornelius Vanderbilt opakovane posielal späť svoju objednávku
hranolčekov. Tomuto železničnému a lodnému magnátovi, ktorý si za
jedálenský stôl v reštaurácii Moon's Lake House zasadol 24. augusta
1853, totiž prekážala ich hrúbka.
Šéfkuchár George Crum (rodným menom George Speck) napokon frustrovaný
požiadavkami zákazníka zemiaky nakrájal na tenké plátky, do chrumkava
ich usmažil a ochutil ich veľkým množstvom soli. Nemal to byť však pokus
o nové jedlo, ale skôr sarkastická reakcia kuchára na protivného hosťa.
Vanderbilt si ale čipsy zamiloval a o nejaký čas si aj ostatní zákazníci začali pýtať Crumove "Saratoga Chips", ktoré sa čoskoro stali obľúbenou pochúťkou aj ďaleko za hranicami štátu New York.
V roku 1860 si Crum otvoril vlastnú reštauráciu neďaleko Saratogy známu
ako Crum's House alebo Crum's Place, kde na každom stole ležal košík so
zemiakovými lupienkami. Nápaditý kuchár prevádzkoval svoju reštauráciu
do roku 1890. Zomrel 22. júla v roku 1914 vo veku 92 rokov.
Ako však informuje stránka thoughtco.com príbeh o Crumovom kulinárskom
prvenstve do výraznej miery spochybňuje fakt, že recepty na vyprážanie
tenkých plátkov zemiakov boli publikované v kuchárskych knihách už
začiatkom 19. storočia. Navyše aj Crumova sestra, Kate Wicksová,
tvrdila, že nápad o zemiakových lupienkov pochádzal od nej. "Vo veku
102 rokov zomrela sestra Georgea Cruma, pani Catherine Wicksová, ktorá
bola kuchárkou v reštaurácii Moon's Lake House. Ako prvá vymyslela a
usmažila slávne saratogské čipsy," písalo sa v nekrológu Wickovej, ktorý zverejnil denník The Saratogian v roku 1924.
Podľa ďalších zdrojov najstarší známy recept na čipsy pochádza z roku
1817, keď anglický lekár William Kitchiner vydal kuchársku knihu The
Cook's Oracle, ktorá obsahovala recept na zemiaky vyprážané na plátky
alebo hobliny.
Odborníci však uznávajú, že práve George Crum bol človekom, ktorý čipsy
spopularizoval. Dlhý čas však patrili len medzi pochúťky reštaurácií.
Koncom 19. storočia začali podnikatelia, ako napríklad William
Tappenden, zakladať spoločnosti, ktoré vyrábali zemiakové lupienky
dostupné v obchodoch s potravinami.
Pôvodne sa zemiakové čipsy predávané v obchodoch skladovali vo veľkých
sudoch alebo sklenených nádobách. V roku 1926 však kalifornská
podnikateľka Laura Scudderová vyvinula metódu, ako spojiť dva kusy
voskovaného papiera do vrecka na skladovanie čipsov. Zemiakovým
lupienkom potom už nič nestálo v ceste ku svojim konzumentom.